Cover image
Information

Haartransplantatie herstel en genezing

Een goed herstel na een haartransplantatie is een proces dat essentieel is voor een optimaal resultaat. Om tot het perfecte eindresultaat te komen, moet u voorzichtig omgaan met de gevoelige hoofdhuid, om de nieuwe haartjes de tijd te geven om te nestelen. Een haartransplantatie is een ingrijpende gebeurtenis. Achteraf wordt vaak gezegd dat het allemaal is meegevallen, maar voordat u het eindresultaat bereikt is een lange periode verstreken. Wat weet u over haartransplantatie herstel en genezing? Voorzichtigheid is geboden. Daarnaast kunt u ook uw voordeel doen door tips en adviezen die u krijgt en leest goed op te volgen.

Wat is belangrijk met genezing en herstel na haartransplantatie?

Het herstel van een haartransplantatie duurt even. Het uiteindelijke resultaat is pas na ongeveer een jaar te zien. Dit verschilt echter per persoon. Bij iedere persoon groeit het haar in een ander tempo. Daarnaast is het herstel afhankelijk van hoe u hiermee omgaat in het herstelproces. De eerste 10 dagen na een haartransplantatie zijn het belangrijkst. De eerste dagen na de transplantatie zijn de wondjes namelijk nog open en is de kans het grootst dat er nabloedingen ontstaan of dat de hoofdhuid gezwollen en gevoelig is. Meestal wordt op de tweede dag na de haartransplantatie de hoofdhuid gewassen. Dit doet u eventueel samen met ons in de kliniek.

Tips haartransplantatie herstel en genezing

Om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u de verschillende adviezen goed opvolgt. Dit wordt allemaal toegelicht wanneer u voor de wassing komt en zal ook meegegeven worden zodat u rustig de adviezen nog eens kunt doornemen. Aan het begin van het herstel is het belangrijk dat u voorzichtig omgaat met uw hoofdhuid. De getransplanteerde haren hebben tijd nodig om vast te groeien. Het is daarom niet verstandig om in het begin een pet of muts op te doen. Ook tijdens het slapen kunt u beter het contact tussen het kussen en het ontvangstgebied minimaliseren.

Na de ingreep ontstaan er kleine korstjes. De getransplanteerde haren hebben namelijk allemaal kleine wondjes achtergelaten. Het wordt afgeraden om hieraan te komen. Deze korstjes laten namelijk vanzelf los, doorgaans ongeveer 5 tot 10 dagen na de behandeling. Let op dat u na de behandeling voorzichtig met uw hoofdhuid omgaat. Draag dus geen pet, muts of helm de eerste weken na de behandeling en ga ook de eerste 4 weken niet sporten. Deze dingen kunnen het herstel in de weg zitten waardoor het eindresultaat niet optimaal is. Het belangrijkste na een haartransplantatie is dat u geduld heeft en de eerste weken voorzichtig omgaat met uw hoofdhuid en de getransplanteerde grafts.

Het succes van het eindresultaat valt of staat met de manier waarop u omgaat met het herstel. De eerste 10 dagen na de ingreep zijn daarbij van doorslaggevend belang. Een aantal handige tips kan daarbij van pas komen:

Haarverzorging na de haartransplantatie. Na het transplanteren hebben de haarzakjes een paar dagen nodig om vast te groeien in de ontvangstgebieden. Voor uw vertrek naar huis ontvangt u van GlobalHair verzorgingsproducten die u de eerste 10 dagen na de ingreep gebruikt. De haarchirurg geeft u tevens aan wanneer, hoe en hoe vaak u het haar kan en mag wassen. Voorzichtigheid is de eerste dagen geboden. Let daarbij ook altijd op dat u de korstjes die ontstaan niet los krabt, maar dat deze de kans krijgen zelf los te laten en van de huid te vallen.

Slaap de eerste nachten met een extra kussen. Probeer om uw hoofd wat hoger te laten liggen. Dit zorgt er onder meer voor dat zwellingen afnemen en de haarzakjes onder optimale omstandigheden kunnen vastgroeien. Zo zal het herstel na haartransplantatie voorspoedig verlopen. Vanaf de 3e nacht na de haartransplantatie kunt u weer gewoon slapen zonder extra kussen.

Kleed uzelf voorzichtig aan en uit. Kies op de dag van de haartransplantatie en de dagen daarna voor een blouse of overhemd die u niet over het hoofd hoeft aan trekken.

Pas op voor stoten, bukken en tillen. Voorkom het stoten van uw hoofd, ook tijdens het instappen in de auto. De eerste dagen wordt ook het dragen van een hoofddeksel niet toegejuicht. Zo’n 7 tot 10 dagen na de haartransplantatie is uw hoofdhuid genezen en kan een losse muts, pet of hoofd gedragen worden. Heeft u toch uw hoofd gestoten na de haartransplantatie? Dan hoeft dit er niet direct voor te zorgen dat er bijvoorbeeld geen haar meer groeit. Laat een arts er voor de zekerheid naar kijken, zodat u zeker weet dat er niks verkeerd gaat en er geen haarimplantaten verloren zijn gegaan.

Wees ook voorzichtig met direct zonlicht en de zonnebank. Bent u veel buiten en is het zonnig weer? Kies dan voor het gebruik van een zonnecrème met hoge SPF factor. Sowieso wordt het de eerste maand na de FUE haarimplantatie afgeraden om de behandelde huid bloot te stellen aan de zon en zonnebank om optimaal te herstellen van een haartransplantatie.

Ga verstandig om met de styling tips voor een goede genezing. Gebruik de eerste tijd geen gel, wax of haarspray. Vermijd het gebruik van warme stylingapparatuur zoals een föhn, stijl- en/of krultang.

Stoppen met roken doet u, indien van toepassing, al ruim voor de behandeling. Roken heeft namelijk een negatieve invloed op het herstel en het eindresultaat. Rook dus ook niet in de weken die volgen op de haartransplantatie. Vindt u stoppen moeilijk? Overweeg dan het gebruik van een hulpmiddel zoals nicotinepleisters of nicotinekauwgum.

Zware lichamelijke arbeid kunt u hervatten in overleg met de behandelend arts. Meestal duurt het zo’n 14 dagen, voordat u voldoende hersteld bent om dit verantwoord weer te kunnen doen.

Sportieve activiteiten, contactsporten, zwemmen en sauna bezoekjes staan in de weken na de haartransplantatie eveneens op een laag pitje. De meeste sporten kunnen na 4 weken hervat worden. Hetzelfde geldt ook voor zwembad en/of sauna.

Vlot haartransplantatie herstel en genezing

De meeste mannen en vrouwen herstellen zonder enig probleem op vlotte wijze van de haarimplantatie. Toch is er altijd een kleine kans op bijwerkingen en/of complicaties. Wat deze risico’s zijn, wordt al uitgebreid met u doorgenomen tijdens het intakegesprek dat plaatsvindt bij GlobalHair. Om het herstel na haartransplantatie te bespoedigen, en dus een positieve invloed op het eindresultaat te hebben, volgt u de tips en adviezen van de consulent en haarchirurg op. Ondanks alle voorbereidingen en voorzorgen die u neemt kan het gebeuren dat u een allergische reactie heeft op de verdovingsmiddelen die gebruikt worden. Soms doen zich infecties, slechte wondgenezing en littekenvorming voor. De meeste bijwerkingen, zoals zwellingen, rode en blauwe verkleuringen van de huid, zijn echter tijdelijk en nemen in de dagen na de haartransplantatie in Turkije vanzelf af. Binnen 7 tot 10 dagen is uw huid genezen. Dat betekent echter niet dat u op dat moment ook het eindresultaat kunt zien. Pas na 3 tot 4 maanden is de eerste nieuwe haargroei zichtbaar en het duurt dan nog meerdere maanden,voordat het resultaat definitief is. Lees uzelf daarom altijd goed in over het proces van de hergroei. Laat uzelf daarnaast voorlichten door ervaren consulenten en haarchirurgen. Daarvoor kunt u terecht bij GlobalHair voor een consult. U kunt ons bereiken door te bellen of WhatsAppen met +316 44 36 36 22.

De vijf meest gestelde vragen over het herstel- en genezingsproces na een haartransplantatie, zijn als volgt:

1. Hoe lang duurt het herstel na een haartransplantatie?

Het herstel na een haartransplantatie duurt meestal enkele weken, afhankelijk van het type transplantatie en de persoonlijke herstelcapaciteit van de patiënt. In de eerste dagen na de behandeling is de hoofdhuid vaak rood en licht gezwollen. Binnen een week beginnen de korstjes te genezen en na 10 tot 14 dagen zijn deze meestal volledig verdwenen. De meeste patiënten kunnen na een week hun dagelijkse activiteiten hervatten, maar het eindresultaat is meestal pas na 9 tot 12 maanden volledig zichtbaar.

2. Kan ik sporten na een haartransplantatie?

Sporten wordt afgeraden tijdens de eerste 4 weken om zwelling, bloeding en mogelijke beschadiging van de getransplanteerde grafts te voorkomen. Gedurende deze tijd is het belangrijk om het transplantatiegebied niet bloot te stellen aan intensieve beweging of spanning. Na twee weken kunnen lichte activiteiten meestal worden hervat, maar het wordt aangeraden om minimaal een maand te wachten met zwaar sporten of gewichtheffen om het beste resultaat te waarborgen.

3. Is jeuk normaal na een haartransplantatie?

Ja, jeuk is een normaal onderdeel van het genezingsproces na een haartransplantatie. Het ontstaat doordat de huid geneest en nieuwe cellen aanmaakt. Hoewel jeuk soms intens kan zijn, is het belangrijk om niet te krabben, omdat dit het risico op infectie verhoogt en de getransplanteerde grafts kan beschadigen. Het gebruik van milde, door de arts aanbevolen, vochtinbrengende middelen of een verzachtende spray kan helpen om de jeuk te verminderen.

4. Wanneer mag ik mijn haar weer wassen na de transplantatie?

Meestal kan het haar na 48 tot 72 uur voorzichtig gewassen worden. Let op dat dit mag volgens specifieke instructies van de arts. In de eerste week wordt vaak een zachte techniek aangeraden, waarbij je lichte druk gebruikt en niet wrijft. Speciaal aanbevolen shampoos helpen de hoofdhuid te reinigen zonder de gevoelige grafts te beschadigen. Na ongeveer een week kan de wasroutine worden aangepast, maar het is raadzaam om nog voorzichtig te zijn.

5. Wanneer vallen de getransplanteerde haren uit, en groeien ze daarna weer aan?

Het is normaal dat de getransplanteerde haren na 2 tot 4 weken uitvallen, een proces dat bekendstaat als ‘shock loss.’ Dit is een tijdelijke fase; na ongeveer 3 maanden beginnen de nieuwe haren weer te groeien. Vanaf dit punt ontwikkelen de haren zich geleidelijk, en na 9 tot 12 maanden is het eindresultaat zichtbaar. Dit uitvalproces kan beangstigend lijken, maar het hoort bij het herstel en het regeneratieproces na een haartransplantatie.