Cover image
Information

Is een haartransplantatie gevaarlijk?

De haartransplantatie is een veel gevraagde ingreep. Deze toenemende bekendheid en populariteit heeft geleid tot een toename van het aantal haarklinieken in binnen- en buitenland. Over het algemeen zijn haartransplantaties in het buitenland stukken goedkoper dan in eigen land. Maar hoe zit het met de kwaliteit van de behandeling en is een haartransplantatie gevaarlijk? U kunt zichzelf een objectieve mening vormen door de diverse aanbieders met elkaar te vergelijken.

Haartransplantatie kliniek

Het is normaal u om uzelf af te vragen of een haartransplantatie gevaarlijk is of niet. Tegelijkertijd zijn er aantal zaken die u zich dient te realiseren. FUE haartransplantaties worden wereldwijd toegepast. De successen die hiermee behaald worden zijn natuurlijk en blijvend. Succesvol getransplanteerd haarzakjes zullen uw leven lang haren blijven produceren. De ingreep kent beperkte risico’s. Waar moet u op letten bij het overwegen van een haartransplantatie? • Kies voor een ervaren haarchirurg. De haarkliniek is van ondergeschikt belang, het is immers een haarchirurg die de behandeling toepast. Vraag of u aantoonbaar bereikte resultaten, voor en na foto’s, mag zien. • Het aantal haarzakjes dat wordt getransplanteerd. • Wees realistisch met de verwachtingen die u heeft. Een haartransplantatie biedt zeker goede resultaten, maar verwacht geen volle haardos zoals in uw jeugdjaren. • Volg tips en adviezen van de haarchirurg op. Hiermee wordt de kans op eventuele complicaties verder verkleind. De keuze voor een haartransplantatie in het buitenland is geheel aan u. Online vindt u tal van haartransplantatie ervaringen over zowel binnen- als buitenlandse haartransplantaties. U vindt hier ook informatie over de veiligheid van de ingreep, de risico’s en bijwerkingen. Lees zeker ook hoe anderen de herstelperiode hebben ervaren en hoe het definitieve resultaat is geworden.

Wanneer is een haartransplantatie gevaarlijk?

Een haartransplantatie is in de meeste gevallen een ingreep met een laag risico. Niet iedereen komt voor de behandeling in aanmerking en uw situatie wordt eerst nauwkeurig bekeken en doorgenomen met een haartransplantatie specialist. Wanneer wordt een haartransplantatie niet toegepast: • Indien er sprake is van tijdelijke haaruitval die veroorzaakt wordt door een medische behandeling, stress, medicijngebruik, vitamine gebruik en/of onderliggende ziektes. • Bij de afwezigheid van voldoende geschikt donormateriaal. • Immuunziekten zoals HIV, Hepatitis B en C kunnen aanleiding geven om de haartransplantatie niet uit te voeren. • Hart- en vaatziekten, auto-immuunaandoeningen, diabetes en overige chronische aandoeningen kunnen reden zijn voor een haarchirurg om eerst een verklaring van uw huisarts en/of behandelend specialist te vragen, voordat de ingreep wordt toegepast. De vraag ‘is een haartransplantatie gevaarlijk?’, is niet altijd op dezelfde manier te beantwoorden. Personen die in goede gezondheid verkeren en die geen medicatie gebruiken, doorlopen de behandelprocedure doorgaans vlekkeloos. Van enige risico is op dat moment geen sprake. Indien u echter medicatie gebruik of een zekere medische achtergrond heeft kan dat anders zijn. De haartransplantatie blijft een chirurgische ingreep waar algemene operatie risico’s aan zijn verbonden. • Nabloedingen en wondinfecties. • Slechte wondgenezing en eventuele kleine littekens. • Gevoelloosheid van de behandelde huid. • Allergische reactie op de gebruikte verdovingsmiddelen. De haartransplantatie is op zich een kleine ingreep, waarbij u adviezen en instructies krijgt van de behandelend haarchirurg. Met het opvolgen hiervan heeft u direct invloed op het ontstaan van bijwerkingen en het verloop van de herstelperiode. Vaak zijn het kleine aanpassingen in uw dagelijkse routine waar u zowel in de weken voor als na de haartransplantatie rekening mee houdt. Om de kans op complicaties te verkleinen wordt roken ten zeerste afgeraden. Rookt u en overweegt u een haartransplantatie? Stop dan al een aantal weken voorafgaand aan de ingreep. Stoppen is moeilijk en soms kunt u hierbij wel wat hulp gebruiken. Zorgverzekeraars vergoeden verschillende hulpmiddelen. Meer informatie hierover vindt u terug in uw zorgpolis. Ook het gebruik van alcohol in de dagen voor en na de ingreep is van negatieve invloed. Alcohol heeft een bloedverdunnende werking waardoor de haarzakjes niet of onvoldoende de gelegenheid krijgen om vast te groeien. Hervat uw werkzaamheden, dagelijkse activiteiten en sportiviteiten niet eerder dan dat een haarchirurg dat adviseert.