Haaruitval onderzoeken
- Persoonlijke haaruitval onderzoeken
- De anagene of actieve groeifase die twee tot zes jaar aanhoudt.
- De katagene of overgangsfase, die twee tot drie weken duurt. De wortel begint te krimpen.
- De telogene of rustfase, die zo’n 100 dagen duurt. De haarzakjes rusten en dagelijks verliest u tot 100 haren.
- De invloed van hormonen bij haaruitval
- Polycysteus ovariumsyndroom
- Gevoeligheid voor androgenen
- Onderzoek erfelijke haaruitval
- Behandelingen bij haarverlies
- De oorzaak van haaruitval thuis onderzoeken
Persoonlijke haaruitval onderzoeken
Als u last heeft van haaruitval, vraagt u zich misschien af wat de oorzaak is en wat u kunt doen om het te voorkomen. Hoewel haaruitval vaak voorkomt veroorzaken verschillende risicofactoren en onderliggende problemen veranderingen in de haargroei. Dit inclusief uw hormoonspiegel. Om te begrijpen hoe hormonen de invloed van uw haardos beïnvloeden is het kennen van de haargroeicyclus nodig. Gezonde haarzakjes bevatten onder andere eiwitten die ervoor zorgen dat er voldoende voedingsstoffen worden opgenomen om het haar te laten groeien. De haargroeicyclus bestaat uit drie fasen:
- De anagene of actieve groeifase die twee tot zes jaar aanhoudt.
- De katagene of overgangsfase, die twee tot drie weken duurt. De wortel begint te krimpen.
- De telogene of rustfase, die zo’n 100 dagen duurt. De haarzakjes rusten en dagelijks verliest u tot 100 haren.
Meerdere haarzakjes bevinden zich op elk moment in verschillende fasen, waarbij het grootste percentage in de groeifase zit.
De invloed van hormonen bij haaruitval
Androgenen, ook wel mannelijke hormonen genoemd spelen de grootste rol in de haargroei. Zowel testosteron als dihydrotestosteron hebben invloed op haargroei en haarverlies. Wanneer de niveaus van deze hormonen te hoog zijn, kunt u overmatige haargroei ervaren. Dit zowel op uw lichaam als in het gezicht. Dalen de hormoonspiegels? Dan gebeurt het omgekeerde wat leidt tot uitdunning van de haardos en haaruitval.
Polycysteus ovariumsyndroom
Vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), vrouwen die zwanger zijn en vrouwen in de menopauze merken veranderingen in de haargroei. Dit is in veel gevallen te wijten aan onevenwichtigheden in de oestrogeen- en progesteronspiegels. De grootste daling van oestrogeen vindt plaats in de premenopauze en de menopauze zelf. Stress heeft een negatieve invloed op de effecten van het verlies van oestrogeen, waardoor het haar verder uitdunt en uitvalt. Om de hormoonwaarden vast te stellen, is bloedonderzoek nodig. Eventueel stelt een arts voor om hormoontherapie te volgen. Dit gebeurt alleen nadat u uitgebreid bent voorgelicht over de voor- en nadelen van zo’n behandeling.
Gevoeligheid voor androgenen
Hoewel sommige hormonale invloeden op haarverlies tijdelijk en omkeerbaar zijn, is erfelijk haarverlies dat niet. Erfelijke haarverlies is een gevolg van overgevoeligheid voor het mannelijke hormoon dihydrotestosteron. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken is dit de meest voorkomende oorzaak van haaruitval bij mannen en vrouwen. Mannen krijgen in ernstigere gevallen al op jonge leeftijd met haaruitval in een mannelijk patroon te maken. Vrouwen daarentegen zien de haardos tijdens of na de menopauze uitdunnen. Alopecia androgenetica heeft behandeling nodig om het haarverlies af te remmen. De invloed van het DHT-hormoon vernietigd de haarzakjes waardoor de haardos niet alleen uitdunt, maar waardoor mannen ook al hun haar kunnen verliezen.
Onderzoek erfelijke haaruitval
Haaruitval gebeurt niet zomaar, maar heeft een oorzaak. Het onderzoeken van deze oorzaak roept schaamte op en niet iedereen wint advies in bij een arts. Toch is het niets om u voor te schamen. Honderdduizenden mensen hebben net zoals u op dagelijkse basis met haarverlies te maken. Een arts stelt op basis van uw verhaal en een lichamelijk onderzoek de oorzaak vrij eenvoudig vast. Alleen in specifieke gevallen volgt een bloedonderzoek of een huidbiopsie. Artsen doen dit voornamelijk gedaan om eventuele ziektes en aandoeningen uit te sluiten. Op basis van de oorzaak stelt de arts diverse behandelmethodes voor die het haarverlies afremmen.
Behandelingen bij haarverlies
Beginnende haaruitval kan met een haargroeimiddel afgeremd worden. Deze middelen gebruikt u dagelijks gebruikt en pas na drie tot vier maanden ziet u verbetering. Als het haarverlies niet verminderd, werkt het middel mogelijk niet en is een andere aanpak of behandeling nodig. Omdat de haargroeimiddelen behoorlijk wat bijwerkingen hebben, is niet iedereen voorstander van het gebruik. Andere behandelmethodes zijn lasertherapie, micro haar pigmentatie of een haartransplantatie. Behandelingen zijn persoonlijk. Wat bij de een werkt, heeft bij de ander minder effect. Om de juiste techniek te kiezen zijn advies en vergelijkingsmateriaal nodig. Het kostenplaatje is een ander aspect van de behandeling die u kiest. Zorgverzekeraars vergoeden de kosten niet en bestempelen de meeste behandelmethodes bij haaruitval als cosmetisch.
De oorzaak van haaruitval thuis onderzoeken
Haaruitval onderzoeken kan doorgaans snel en eenvoudig. Haaruitval heeft vaak verschillende oorzaken. Niet iedere behandeling heeft effect. Om te weten wat de oorzaak van haarverlies is, kunt u naar uw huisarts gaan. Het is ook mogelijk om een betrouwbare thuis test te doen. Doe een DNA haaruitval test, of bestel een bloedwaardentest en neem in uw eigen vertrouwde omgeving de test af. De gebruikershandleiding geeft goed weer hoe u de test afneemt en op welke manier u het testmateriaal verpakt. Binnen een paar weken ontvangt u de testresultaten thuisgestuurd. Zowel de test als de resultaten worden in anonieme verpakkingen naar u toe gestuurd. De resultaten geven inzicht in de oorzaak van het haarverlies en stellen u in staat een oplossing te zoeken. Wacht met haarverlies niet te lang met het raadplegen van een arts of laat op de tijd de oorzaak onderzoeken. Alleen op die manier voorkomt u verdere haaruitval en kan kaalheid vermeden worden.