Cover image
Information

Haaruitval na zwangerschap

Zoekt u informatie over haaruitval na zwangerschap? U weet waarschijnlijk dat het lichaam van een zwangere vrouw diverse veranderingen doormaakt. Het is bekend dat een zwangerschap ook effect heeft op de gezondheid van uw haar. Terwijl sommige vrouwen zien hoe hun haar tijdens een zwangerschap dik en glanzend wordt, zien anderen hoe het haar uitvalt en het volume afneemt. Factoren zoals hormonale schommelingen, stress en gezondheidsproblemen die samengaan met een zwangerschap beïnvloeden de gezondheid van het haar. Haaruitval na zwangerschap is normaal. In de meeste gevallen ziet u enkele maanden na de bevalling de haargroei herstellen.

Normale haaruitval na zwangerschap

Veel jonge moeders zien enkele maanden na de bevalling een toename van het dagelijkse haarverlies. Hoewel dit verontrustend is, is het normaal. Artsen omschrijven het als overmatig haarverlies, telogeen effluvium. Dalende oestrogeenspiegels zijn de oorzaak. Het goede nieuws is dat het overmatige haarverlies een tijdelijke situatie is. U hoeft in principe niets te doen om de oorzaak weg te nemen. Veel vrouwen zien dat hun haar het normale volume terug heeft op de eerste verjaardag van hun zoon of dochter. In de meeste gevallen is de haargroei eerder hersteld. Dit hangt af van uw persoonlijke herstelvermogen.

Lichamelijke veranderingen zwangerschap

Uw lichaam heeft tijdens de zwangerschap de neiging om grotere hoeveelheden oestrogeen aan te maken. Oestrogeen is het hormoon dat helpt om haar dikker en sterker te maken. De haren blijven langer in de groei- of anagene fase. Vrouwen zien dit vooral in het derde trimester. Sommige vrouwen ervaren echter haarverlies. Dit kan een bijwerking zijn van bijvoorbeeld langdurige ochtendmisselijkheid of zwangerschapsdiabetes. De mate van hormonale veranderingen verschilt per persoon, wat tot een toename van haarverlies leidt. De ervaring is dat vrouwen dit voornamelijk in het eerste trimester zien, op het moment dat de hormoonbalans drastisch verandert om de groeiende foetus zo goed mogelijk te ondersteunen.

Telogeen effluvium na bevalling

De meest voorkomende periode van haarverlies doet zich ongeveer drie maanden na de bevalling voor. Veranderende hormoonwaardes zorgen ervoor dat haar tijdens de zwangerschap langer in de groeifase blijft. Na de bevalling duwt een herstellende hormoonbalans tegelijk een groter aantal haren in de telogene of rustfase met haarverlies tot gevolg. Het normale haarverlies dat gedurende de zwangerschap is uitgesteld, kan in een keer plaatsvinden. Pas bevallen vrouwen zien soms 60% van het haar plotseling uitvallen. Geeft u borstvoeding? Dan duurt het iets langer voordat de hormoonbalans zich herstelt.

Andere oorzaken haaruitval rondom zwangerschap

Haaruitval hoeft niet altijd verband te houden met een zwangerschap, bevalling en/of het geven van borstvoeding. Haarverlies is in principe mogelijk door alles wat een verandering in de normale oestrogeenwaarde met zich meebrengt. Hierbij kunt u denken aan:

  • Stoppen met het gebruik van hormonale anticonceptie vormen.
  • Hormonale onbalans.
  • Abortus.
  • Miskraam en/of doodgeboorte.

Gewoonlijk is het haarverlies niet blijvend en ziet u na meerdere maanden hoe de haargroei vanzelf herstelt.

Haarverlies stoppen

Als uw lokken dunner worden door een zwangerschap of uitvallen na de bevalling is er geen speciale behandeling nodig. Het haar zal na verloop van tijd teruggroeien. Is het haarverlies een gevolg van problemen met de schildklier of een laag ijzergehalte? Een arts schrijft medicijnen of supplementen voor. Het overkomt vrouwen dat ze als gevolg van een zwangerschap of bevalling schildklierproblemen of een ijzertekort ontwikkelen. Is het haarverlies daarnaast een gevolg van alopecia androgenetica? Low Level Laser Therapie biedt mogelijk een oplossing. Rood licht stimuleert de haargroei. Deze therapie is veiliger dan het nemen van bepaalde medicijnen tijdens de zwangerschap en/of het geven van borstvoeding. Wanneer u merkt dat uw haargroei niet herstelt naar de situatie zoals eerder, neem dan contact op met uw huisarts. Deze neemt de voor- en nadelen van beschikbare behandelingen met u door. Er zijn enkele methodes die u thuis kunt proberen:

Hoofdhuidmassage

Hoofdhuidmassages zijn ontspannend en stimuleren tegelijk de bloedsomloop. Een goede doorbloeding van de hoofdhuid zorgt voor een betere toevoer van voedingsstoffen naar de haarzakjes. Dit leidt weer tot een stimulatie van de haargroei. Een hoofdhuidmassage past u zelf toe. Een paar keer week de hoofdhuid masseren geeft rust.

DHT-blokkerende shampoo

Verwacht niet direct een volle, gezonde haardos bij het gebruik van DHT-blokkerende shampoo. Er zijn shampoos verkrijgbaar die ingrediënten bevatten die DHT blokkeren. Dit mannelijke hormoon staat in verband met haarverlies. Zoek naar een shampoo met ingrediënten zoals vitamine B6 en B12. Ook zaagpalm, rozemarijnolie, biotine, zink, selenium en ketoconazol hebben een positieve invloed op de haargroei. Kies voor een product dat mild en reinigend is. Advies vragen aan uw kapper helpt u bij het vinden van een shampoo die past bij uw haartype.

Vitamines en mineralen

Voeding speelt een grote rol in uw interne en externe gezondheid. De huid, nagels en haargroei hebben goede voedingsstoffen nodig om te groeien. Voedingstekorten zoals een gebrek aan ijzer of vitamine D hebben haarverlies tot gevolg. Afwisselend eten is goed voor alle lichaamsfuncties. Omega 3-vetzuren, noten, zaden, vette vis, eieren, zuivelproducten, groenten en fruit bevorderen onder andere de haargroei en de gezondheid van uw (hoofd)huid. Wees terughoudend met het gebruik van voedingssupplementen. Wat vaak wordt vergeten is dat een teveel aan onder andere vitamine A, eveneens van invloed is op haarverlies. Bloedonderzoek kan vitaminetekort aantonen.

Postpartum haarverlies

Grote hoeveelheden haar verliezen tijdens of na een zwangerschap is niet ongebruikelijk en het is meestal geen gevolg van een gezondheidsprobleem. Haarverlies is normaal en zeker bij een schommelende hormoonbalans treedt haaruitval op. Sommige vrouwen zien hoe het haar binnen een paar maanden terug groeit, terwijl anderen baat hebben bij een behandeling op maat. Meestal is het haarverlies drie tot vier maanden na de bevalling op het hoogtepunt. In de maanden daarna ziet u hoe de haargroei zich langzaam, maar zeker herstelt. Wilt u zeker weten dat er geen andere oorzaak voor het haarverlies is of vreest u genetische aanleg voor haaruitval? Doe een thuistest. Het Haaronderzoekscentrum heeft speciale tests ontwikkeld die u zelf toepast. Bestel online een haaruitval DNA-test of een bloedwaardentest en ontdek of er een andere oorzaak is voor het haarverlies waar u last van heeft. De onderzoeksresultaten geven u de mogelijkheid om een behandeling op maat te zoeken.