Cover image
Information

Haaruitval door ijzertekort

Haarverlies en kaalheid hebben uiteenlopende oorzaken. Waar vaak wordt gedacht dat haaruitval door ijzertekort typisch een ‘vrouwendingetje’ is, is dat in werkelijkheid niet waar. Ook mannen kunnen als gevolg van ijzertekort te maken krijgen met haaruitval. Deze vormen van haaruitval kunnen worden voorkomen. De artsen van GlobalHair staan klaar voor uw haarsituatie. Samen kijken we naar uw ijzertekort en haaruitval om tot de beste oplossing te komen, waardoor u weer snel over een mooie, volle haardos beschikt.

Bloedarmoede en haaruitval

Haaruitval wordt meestal niet direct in verband gebracht met ijzertekort. Een tekort aan ijzer kan het gevolg zijn van meerdere oorzaken. Het meest voor de hand liggend is een verkeerde voedingsgewoonte of het volgen van een streng dieet. Daarnaast hebben zwangere vrouwen een verhoogde behoefte aan ijzer en kan een ijzertekort ook optreden door zware menstruaties en/of heftig bloedverlies. Een gebrek aan ijzer kenmerkt zich door verschillende symptomen die u het leven onaangenaam kunnen maken:

  • Verminderde concentratie en een afname van de (arbeids)productiviteit.
  • Ernstige vermoeidheid. Vermoeidheid is het meest voorkomende symptoom van ijzertekort.
  • Bleekheid.
  • Kortademigheid. U kunt al van de minste of geringste inspanning buiten adem zijn.
  • Duizeligheid en hoofdpijn.
  • Hartkloppingen.
  • Haaruitval en broze haren die de nijging hebben om snel af te breken.
  • Pijnlijke mond al dan niet in combinatie met een gezwollen tong.
  • Broze vingernagels.
  • Rusteloze benen.

Het is moeilijk om de benen stil te houden, ze bewegen vaak ongewenst en bovendien ongecontroleerd. Bij vermoeden van ijzertekort zal een (huis)arts dit met een eenvoudig bloedonderzoek kunnen aantonen en bevestigen.

Diverse oorzaken van haaruitval door ijzertekort

Haaruitval wordt meestal niet direct in verband gebracht met ijzertekort. Een tekort aan ijzer kan het gevolg zijn van meerdere oorzaken. De meest voorkomende oorzaken zijn: geen gezonde voedingsgewoonte, zwangere vrouwen met behoefte aan ijzer of ijzertekort door zware menstruaties en/of heftig bloedverlies.

Een gebrek aan ijzer kenmerkt zich door verschillende symptomen die u het leven onaangenaam kunnen maken. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Verminderde concentratie en een afname van de (arbeids)productiviteit
  • Ernstige vermoeidheid
  • Bleekheid, duizelig en hoofdpijn
  • Kortademigheid, waarbij u al van de minste of geringste inspanning buiten adem bent
  • Haaruitval en broze haren die de neiging hebben om snel af te breken
  • Rusteloze benen

Bij vermoeden van ijzertekort zal een (huis)arts dit met een eenvoudig bloedonderzoek kunnen aantonen en bevestigen.

Behandeling haaruitval door ijzertekort

Wordt het bevestigd dat u te maken heeft met een gebrek aan ijzer? Bij bevestigd ijzertekort adviseert de arts een behandeling met ijzersupplementen en mogelijke voedingsaanpassingen. Het herstel van het haargroeiproces na het aanvullen van het tekort kan enkele maanden duren. De arts zal de oorzaak van het ijzergebrek proberen vast te stellen, en indien nodig worden vegetariërs en veganisten geadviseerd hun dieet aan te passen. Regelmatige bloedcontroles beoordelen de effectiviteit en een ijzersupplement wordt voorgeschreven indien nodig.

Haaruitval door ijzertekort voorkomen

Ervaart u zware menstruaties of heeft u recentelijk aanzienlijk bloedverlies gehad? Eet u vegetarisch of veganistisch? Overweeg voedingsaanpassingen en zorg voor voldoende vitamine C, want dit is essentieel voor ijzeropname. Indien u het lastig vindt om meer vlees of groene bladgroenten te eten, kunt u ook kiezen voor een ijzersiroop.

Haaruitval door ijzertekort ontstaat niet na enkele dagen, maar na maanden. Daarom is het cruciaal om de oorzaak van haarverlies te laten onderzoeken. Artsen denken niet direct aan ijzertekort, maar in combinatie met andere symptomen kan er snel een verband worden gelegd.

Herstel haargroei met haartransplantatie

Heeft u echt last van haaruitval en merkt u dat het niet bij een ‘tijdelijk’ probleem blijft, bijvoorbeeld door ijzertekort? Dan kan dit voor veel onzekerheid zorgen. De gespecialiseerde artsen van GlobalHair staan klaar om uw problemen met haaruitval op te lossen. Wij luisteren naar uw situatie en komen altijd met een eerlijk verhaal - passend bij u en uw wensen.

Wij zorgen altijd voor het beste resultaat en natuurlijk de mooie, volle haardos van uw dromen. Plan een afspraak met ons in voor eerlijk en passend advies. Liever sneller een reactie? Doe onze gratis Online Hairscan!