Haartransplantatie shock loss
Het haartransplantatie shock loss verschijnsel
Bij de voorbereiding op een haartransplantatie zult u regelmatig de term ‘shock loss’ tegenkomen. Het is iets dat niet altijd ter sprake komt tijdens een consult bij een haarkliniek. Daar staat tegenover dat het een vorm van haaruitval die bij 85% tot 90% van alle haartransplantaties voorkomt. Als gevolg van de haartransplantatie en het haargroeiproces dat zich herstelt kunnen de getransplanteerde haarzakjes hun haren verliezen. Het zijn de haren die uitvallen en niet het haarzakje dat verloren gaat. Het haartransplantatie shock loss verschijnsel doet zich voor zo’n 2 tot 3 weken nadat de FUE haartransimplantatie plaatsvindt en is tijdelijk. De haaruitval kan behoorlijk heftig zijn en het komt geregeld voor dat iemand in paniek raakt door de toename van het haarverlies. Overigens kan shock loss zowel in de transplantatiegebieden als in het donorgebied ontstaan. • Haartransplantatie shock loss transplantatiegebieden. Een aantal weken na de ingreep valt het getransplanteerde haar uit. Dit betreft voornamelijk de haarzakjes die getransplanteerd werden. Gemiddeld is 3 tot 4 maanden na de haartransplantatie weer nieuwe haargroei zichtbaar. • Haartransplantatie shock loss donorgebied. Soms is er ook in het donorgebied sprake van shock loss. Aangenomen wordt dat de omliggende haren in shock zijn door het oogsten van andere haarzakjes in het donorgebied. Bij de FUT methode werd shock loss in het donorgebied vaker gezien dan bij de modernere FUE techniek het geval is.
Tijdelijke of blijvende shock loss effecten
Meestal is shock loss na een haartransplantatie tijdelijk, maar dit is helaas niet altijd het geval. Tijdelijke shock loss effecten zorgen ervoor dat het haargroeiproces in de rustfase terecht komt. Na gemiddeld 3 tot 4 maanden worden nieuwe haren zichtbaar en gaat de rustfase over in de groeifase. Als de shock loss blijvend van aard is dan zijn de haarzakjes soms te veel aangetast door het DHT hormoon. Het komt echter zelden voor, bij minder dan 5% van alle haartransplantaties, dat de haaruitval blijvend van aard is.
De kans op shock loss verminderen
Aangezien er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek is verricht naar de daadwerkelijke oorzaak van haaruitval na een haartransplantatie, kan shock loss nooit helemaal voorkomen worden. Ervaringsdeskundigen, consulenten en haarchirurgen denken wel dat de kans verkleind kan worden door goed voorbereidt aan de behandeling te beginnen. Andere punten van aandacht die mogelijkerwijs shock loss kunnen minimaliseren zijn: • Ruim van tevoren stoppen met roken. Ook in de weken die volgen op de ingreep rookt u beter niet. • Drink vanaf 72 uur voor tot 72 uur na de ingreep geen alcohol. • Volg de adviezen en verzorgingsinstructies van de haarkliniek op. • Gebruik eventueel een bewezen haargroeimiddel dat de haargroei versterkt. • Kies voor een ervaren haarkliniek met aantoonbaar bereikte resultaten. Krijgt u ondanks alles toch te maken met haaruitval na een haartransplantatie? Raak niet direct in paniek. Het is en blijft een normaal verschijnsel na een haarimplantatie. Een verschijnsel dat bovendien meestal tijdelijk is. Overweegt u het gebruik van een haargroeimiddel als Finasteride of Minoxidil? Overleg en bespreek dit met uw huisarts. Deze kan advies geven en u wijzen op de risico’s en bijwerkingen die deze middelen hebben.
Effecten shock loss
Nu duidelijk is dat na de haartransplantatie haaruitval kan optreden, wilt u graag weten wat hiervan het effect is. Tijdelijke shock loss heeft geen invloed op het uiteindelijke resultaat van de ingreep. Eens de haargroei zich herstelt, ziet u hoe de haargroei zich door de maanden heen verder ontwikkeld. Het duurt dan 9 tot 12 maanden voor u het definitieve resultaat heeft bereikt. Daarnaast heeft shock loss een psychologisch effect. Veel mensen ervaren het als beangstigend en teleurstellend dat kort na de ingreep het haar uitvalt. U heeft immers gekozen voor een haartransplantatie als oplossing bij haaruitval en niet voor versnelde of extra haarverlies. Alleen met een gedegen voorbereiding, kunt u zich instellen op het haarverlies. Blijft het haarverlies dan uit of beperkt het zich, dan valt dat alleen maar mee.